Ce trebuie sa stii despre diamantele negre

Diamantele negre sunt diamante ce au un număr foarte mare de incluziuni, datorate unor minerale din sol, precum grafitul, pritia sau hematita, care se extind in interiorul pietrei in momentul formarii acesteia. În timp ce incluziunile de pe un diamant alb sau incolor obișnuit pot apărea ca pete mici întunecate, in cazul unui diamant negru, numarul acestora este extrem de mare, obtinandu-se astfel aspectul de diamant negru. 

Acest proces de formare face ca diamantele negre sa fie extrem de rare si de unice. 

Marea majoritate a diamantelor negre nu au un aspect perfect negru si opac, decat daca sunt tratate chimic pentru intensificarea culorii. Multe încep ca diamante gri, puternic incluse și fracturate, care sunt supuse unui tratament la temperatură înaltă/presiune joasă, care grafitizează fracturile, transformându-le în negre.

Tipuri de diamante negre

Diamantele negre sunt de doua tipuri: diamante negre naturale și diamante care au fost tratate pentru a deveni negre. La fel ca toate pietrele prețioase, primul tip - diamantele care au un aspect natural negru - sunt semnificativ mai valoroase și de dorit.

Diamantele negre tratate sunt mai puțin valoroase decât cele naturale. Acestea sunt diamante albe cu un număr mare de incluziuni și fracturi și adesea un aspect cenușiu tern. În starea lor inițială, aceste diamante sunt aproape fără valoare și sunt folosite doar în scopuri industriale. Odată supuse tratamentelor cu căldură, presiune și iradiere, se produce culoarea neagra, rezultând un diamant negru.

Diamantele negre naturale isi capata culoarea in procesul de formare si de aceea sunt mult mai valoroase si mai rare. 

Cum gradam diamantele negre 

Spre deosebire de diamantele incolore, pe care le putem grada in functie de cei 4C (culoare, claritate, carataj si taietura), in cazul diamantelor negre, culoarea este una singura, si anume: fancy black. Claritatea este un factor pe care nu il putem distinge, diamantul negru fiind creat din foarte multe incluziuni. 

Caratajul si taietura sunt aspectele pe care le putem lua in calcul atunci cand vrem sa aflam detaliile unui asemenea diamant. In plus, intensitatea culorii acestuia este un factor important pentru a stii ce fel de diamant avem. 

 

 

Diamantele negre naturale calitatea AAA sunt în partea superioară a scalei de clasificare. Diamantele negre cu acest rating sunt uniform nuanțate pe toata piatra si de regula nu au zgarieturi, puncte sau mici gauri pe coroana si nici pe centura. Sunt rare, reprezentand cam 10% din toate diamantele negre din lume. 

Diamantele naturale negre calitatea AA sunt a doua cea mai înaltă calitate in ceea ce privește gradarea culorii. Aceste pietre reprezintă 20% dintre diamantele naturale negre din lume, făcându-le alegeri excelente pentru piesele de bijuterii fine. De obicei prezinta cateva zgarieturi, puncte sau mici gauri pe coroana si pe centura, insa culoarea per total ramane in proportie mare opaca. 

Deși calitatea culorii diamantelor naturale negre A nu este la fel de impresionantă ca celelalte, pietrele care primesc acest grad reprezintă cam 50 % dintre pietrele prețioase din întreaga lume, si inca pot fi folosite pentru bijuterii. Prezinta zgarieturi si gauri foarte vizibile cu ochiul liber, si nu sunt uniform negre, putand prezenta portiuni incolore/albe. 

In ceea ce priveste caratajul, dat fiind faptul ca densitatea diamantului negru este mai mare decat cea a diamantului alb, nu putem compara caratajele celor doua. Prin urmare, doua diamante de acelasi carataj, unul alb si unul negru nu au aceeasi dimensiune, cel negru putand parea mai mic.  

Diamantele negre au devenit extrem de populare incepand din secolul XX. Diamantele negre sunt considerate ca facand parte din categoria diamantelor colorate, asa zisele "Fancy Diamonds", fiind insa cele mai putin valoroase dintre toate diamantele "Fancy". 

Valoarea unui diamant negru depinde in principiu de intensitatea culorii acestuia.

In ceea ce priveste intretinerea diamantelor negre, datorita aspectului poros al acestora si al gaurilor si incluziunilor, este indicat sa se evite lovirea bijuteriilor de suprafete tari. In plus, diamantele negre tratate chimic pentru culoare nu vor fi niciodata curatate in substante cu ultrasonic, deoarece ii poate fi afectata culoarea.  

Sursa: https://www.gemonediamond.com/black-diamonds/