Culoare, claritate, carataj si taietura

GIA (Institutul Gemologic America) este cea mai respectata si renumita institutie  de clasificare a diamantelor. Ei sunt cei care au creat sistemul de clasificare si gradare a diamantelor, cunoscut ca cei 4C. 

Pe scurt, valoarea diamantelor este data de combinatia dintre: 

  • culoare
  • claritate
  • taietura
  • carataj

Despre culoare

Culoarea diamantelor transparente este clasificata, in functie de raritatea lor, incepand cu litera D si pana la litera Z. Diamantele care depasesc nuanta literei Z si intrunesc celelalte caracteristici, sunt considerate diamante colorate. Cele mai multe diamante comercializate sunt insa, cele transparente. Asadar, clasificarea culorilor, conform GIA este urmatoarea: 

D - Absolut incolor. Cel mai inalt grad de culoare. Extrem de rar. 

E - F - Incolor. Urmele minuscule de culoare pot fi detectate de un gemolog expert. Un diamant rar. 

G - J - Aproape incolor. Culoare dificil de detectat, doar daca se pozitioneaza langa un grad mai inalt de culoare. Raport calitate - pret excelent. 

K - M - Usor colorat. Raport foarte bun. Culoare usor detectabila. 

N - R - Culoare vizibila cu ochiul liber. Diamantele din aceasta gama au o nuanta galbena sau maro evidenta si sunt mult mai putin costisitoare decat cele din game superioare. 

S - Z - Pentru majoritatea clientilor, diamantele din aceasta categorie au o culoare mult prea galbena. 

Despre claritate

Pentru a putea intelege claritatea diamantelor, trebuie sa intelegem procesul lor de formare. Diamantele naturale sunt rezultatul carbonului expus la o caldura si presiune imensa, adanc in pamant. Acest lucru duce la aparitia unor caracteristici interne numite "incluziuni" sau "pete" si care contribuie la evaluarea claritatii diamantului, intrucat niciun diamant nu este perfect pur. Cu cat mai aproape de puritate, cu atat mai buna claritatea. Este important de evaluat, la fiecare diamant in parte, pe langa numarul de incluziuni, pete sau pozitia lor, si modul in care acestea afecteaza aspectul general al pietrei, acesta fiind in practica cel mai definitor lucru pentru cumparator. Pot fi incluziuni care nu afecteaza deloc sau afecteaza foarte putin aspectul general al pietrei. 

 

Categoriile de claritate sunt, precum se poate vedea si in poza: 

FL, IF - Flawless: fara imperfectiuni interne sau externe.

Internally Flawless: fara imperfectiuni interne. Foarte rar.

VVS1, VVS2 - Very, Very Slight Inclusions: imperfectiuni aproape imposibil de detectat, chiar si sub marire 10x. Calitate excelenta pentru diamante.

VS1, VS2 - Very Slight Inclusions: imperfectiuni foarte greu vizibile, chiar si cu lupa 10x. Mai putin costisitoare decat VVS1 si VVS2.

SI1, SI2 - Slight Inclusions: imperfectiuni vizibile doar cu lupa cu marire 10x . Valoare buna.

I1, I2, I3 - Imperfect: Incluziuni vizibile cu ochiul liber.

Despre carataj

Greutatea dimanatului se exprima in carate. A nu se confunda cu karatul, unitatea de masura care se refera la puritatea aurului. 1 ct = 0.2 gr. 

Pretul diamantelor creste exponential odata cu cresterea caratajului, deoarece diamantele mai mari sunt mult mai rare decat cele mai mici. Spre exemplu, suma a doua diamante de 0.90 ct, care cantaresc impreuna 1.80 ct este posibil sa fie mai mica decat un singur diamant de 1.80 ct, desi caratajul total este identic. 

Despre taietura

Taietura unui diamant este poate cea mai importanta caracteristica, insa totodata si cea mai greu de analizat. Multa lume se gandeste la forma diamantului, insa in realitate taietura diamantului inseamna cat de bine interactioneaza fatetele acestuia cu lumina. Frumusetea, stralucirea si valoarea finala a diamantului depind de cat de bine este realizata taietura acestuia.

In functie de cum interactioneaza lumina cu diamantul si ce efecte creaza, avem: 

  • Luminozitatea: lumina alba interna si externa reflectata de un diamant 
  • Focul: dispersia luminii albe in toate culorile curcubeului 
  • Scintilatie: stralucirea diamantului si jocul de lumina intre partile inchise si deschise la culoare ale pietrei

Toate acestea, dar si metoda de slefuire, grosimea centurii, calitatea taieturii si simetria diamantului, contribuie la evaluarea taieturii diamantului conform pozei de mai jos in: 

Asadar, pretul final al unui diamant sau al unei bijuterii cu diamante depinde de combinatia dintre toate caracteristicile de mai sus. Atunci cand alegeti o bijuterie este bine sa verificati caracteristicile diamantelor folosite, pentru a intelege daca pretul cerut de vanzator este cel corect. Cu cat diamantele folosite sunt mai rare (culoarea este mai aproape de D, claritatea este mai ridicata, etc), cu atat pretul va fi mai ridicat, si invers. Cu cat diamantele folosite sunt mai putin rare, (culoarea este mai galbuie, contine mai multe incluziuni, etc), cu atat pretul trebuie sa fie mai scazut.