Diamantul natural si celelalte pietre

In comertul si productia de bijuterii, exista si alte pietre care pot arata similar, unoeri chiar identic cu diamantele naturale, fiind uneori foarte greu de diferentiat, fara a le cunoaste proprietatile fizice si vizuale. 

Diamantul natural este un mineral care se formeaza in conditii speciale de caldura si presiune, adanc sub pamant, prin asezarea cubica a atomilor de carboni.  Datorita metodei de formare, diamantele au ceea ce se numesc "incluziuni" si "pete", unele vizibile cu ochiul liber, iar altele doar sub lupa. Este cea mai dura piatra de pe scara duritatii lui Mohs si odata taiata si finisata isi mentine aspectul zeci poate chiar sute de ani. 

Frumusetea diamantului este data de trei atribute optice: relfexia luminii albe (brilliance), dispersia luminii in spectrul curcubeului (fire) si scintilatia (zonele de lumina si intuneric). 
Cele mai multe diamante naturale comercializate sunt transparente, de la incolore pana la galben foarte deschis. Exista si diamante naturale colorate, rosu, roz, albastru, galben, etc, insa sunt extrem de rare si pretul lor este foarte ridicat. Puteti citi aici mai multe detalii despre culorile diamantelor naturale. 
Despre celelalte pietre
Cubic Zirconia (CZ) este o piatra sintetica, creata in laborator care are aspectul similar cu diamantul. Ca si pret, bijuteriile cu CZ sunt cele mai ieftine dintre toate la care fac referire acest articol. Este o piatra care se poate zgaria foarte usor, are mai putina stralucire decat diamantul si mai multe flash-uri de culoare. Se poate observa diferenta dintre ele punandu-le in lumina soarelui. CZ nu pastreaza atat de multa lumina precum diamantul, avand indice refractiv mult mai mic si pare mai "incetosat", insa dispersia luminii este mai mare la CZ, ceea ce inseamna ca ofera mai multe flash-uri de culoare decat diamantul. Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizualizati acest video.
Zirconul este o piatra naturala care poate fi usor confundata cu diamantul, insa este mult mai putin dura si este susceptibila la a fi sparta sau zgariata usor, spre deosbire de diamant. Ca si aspect, Zirconiul are mai multe flash-uri de culoare decat diamantul, si este o piatra care dubleaza imaginea, daca se priveste prin ea. Va invitam sa vizionati acest video daca doriti sa aflati mai multe detalii. 
Safirul alb (transparent) este o piatra care se gaseste in stare naturala si/sau recreata in laborator. Seamana foarte bine cu diamantul, este aproape la fel de dura, ceea ce inseamna ca se poate purta cu incredere ca si inel si este mult mai accesibila ca pret. Ca si diferenta, safirul nu are nici stralucirea si nici flash-urile de culoare ale diamantului, precum puteti vedea si in acest video.
Moissante-ul este o piatra sintetica, creata in laborator, care a devenit foarte utilizata in productia de bijuterii in ultimii 20 de ani, semanand izbitor de bine cu diamantul. Ca si pret, este undeva intre 15 - 30 % fata de diamant. In afara de diamantele create in laborator, despre care vom vorbi mai jos, este cea mai apropiata vizual de diamant dintre toate. Singura diferenta consta in flash-urile de culoare, care la moissant sunt mult mai numeroase, intrucat indicele refractiv al pietrei este mai ridicat ca la diamant, si atunci si dispersia luminii este mai puternica. Puteti vedea aici exemple. 
 
Diamantul creat in laborator. Poate cea mai grea distinctie de facut este intre diamantul creat in laborator si cel natural, intrucat vizual sunt identice, compozitia chimica este identica, calitatile optice sunt identice. Diamantul creat in laborator este pana la urma un diamant, insa creat de om, nu de natura, sub pamant.  Diamantele create in laborator sunt mai accesibile ca pret, sunt intre 30 - 50 % mai ieftine decat diamantele naturale, insa valoarea lor la revanzare este zero, intrucat niciun bijutier nu va achizitiona o piatra sintetica. Prin urmare, ele nu reprezinta o investitie si nu sunt un bun valorificabil, spre deosebire de diamantul natural.  Singura metoda de testare a diferentei dintre cele doua este cea cu aparatele speciale cu lumini UV care detecteaza fluorescenta diamantelor, asa cum puteti vedea si in acest video. 

 

 

In afara de pietrele descrise mai sus, mai sunt si altele care pot semana cu diamantul, insa diferentele optice sunt destul de evidente. Printre acestea amintim quartzul, sticla si cristalul Swarovski. Acestea nu au niciunul din elementele optice vizuale ale diamantului, ci doar aspectul. 

Informatiile de mai sus sunt orientative, in situatia unei neclaritati, va recomandam sa apelati cu incredere la un expert, pentru a fi consiliati corect.