Cum putem afla daca un diamant este fals?

Aceasta este probabil cea mai des intalnita intrebare: Cum stim daca un diamant este fals? 

Prima si cea mai sigura recomandare este bineinteles, aceea de a testa diamantul cu un expert sau cu aparate de specialitate. 

In lipsa acestor optiuni, sunt insa cateva metode alternative de testare, insa mentionam ca acuratetea lor nu este 100%, in principal pentru ca exista pe piata si diamantul creat in laborator care are proprietati identice cu cel natural. Singura metoda de testare a acestuia o reprezinta aparatele speciale pe baza de lumina UV care vad fluorescenta pietrelor. Mai multe detalii despre categoriile de pietre similare cu diamantul am vorbit aici. 

Principalele metode alternative de testare a unui diamant sau a unei bijuterii cu diamant sunt urmatoarele: 

1. Testul cu abur

Una dintre cele mai la indemana metode este aceea de a sufla asupra unui diamant, incercand sa il aburesti. Daca aburul dispare imediat, adica intr-o secunda, atunci este diamant. Daca dureaza intre 2 - 4 secunde sa dispara, atunci este fals. Explicatia rezida in compozitia chimica a diamantului, care nu absoarbe caldura. Pentru o mai buna experienta, puteti lasa la frigider diamantul inainte de a face acest test. 

2. Testul de transparenta

Printr-un diamant natural nu se poate vedea. Astfel, daca aveti un diamant nemontat intr-o bijuterie, puteti face acest test punand diamantul pe un ziar si intorcandu-l cu fata in jos. In mod normal nu se vor putea vedea literele. Daca reusiti sa distingeti totusi literele, atunci piatra cel mai probabil ca nu este un diamant natural. 

Daca aveti un inel cu diamant sau o bijuterie cu diamante montate, incercati sa priviti prin el sa vedeti metalul (montura). Printr-un diamant natural, aceasta nu se vede, se vad fatetele laterale ale diamantului si felul cum cade lumina pe ele. Daca vedeti metalul/montura inelului, atunci aveti de-a face cu un fals. 

3. Testul cu şmirghel

Exact, ati citit bine. Diamantul natural este cea mai dura si rezistenta piatra. Asadar, se ia o bucata de şmirghel si se freaca diamantul de el. Daca este diamant natural, va ramane intact. Daca se zgarie, inseamna ca este fals. 

4. Testul de caldura 

Ultimul si cel mai relevant test este cel al focului. Se pregateste un pahar cu apa rece, o penseta si o bricheta. Cu penseta se tine diamantul pentru a preveni accidentele si cu flacara se incalzeste piatra pret de 30 secunde. Ulterior se baga in paharul cu apa rece. Daca piatra se cristalizeaza, inseamna ca este un fals. Diamantul va ramane intact si dupa aceasta procedura. 

Va invitam sa vizualizati acest video